Vaccinaties DTP

De DTP-vaccinatie beschermt tegen 3 ernstige infectieziekten: difterie, tetanus en polio.De inenting wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie op 9-jarige leeftijd. Uw kind krijgt dan in beide armen of benen een inenting. 
  • Difterie is een ernstige keelontsteking. De ziekte kan verstikkingsgevaar veroorzaken en het hart en het zenuwstelsel aantasten.
  • Tetanus kan leiden tot een verkramping van de kaakspieren (kaakklem), slikklachten en ademhalingsproblemen. Door beschadiging van spier- en zenuwstelsel kunnen botbreuken, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen ontstaan. Zonder behandeling is tetanus dodelijk.
  • Polio is ook bekend als kinderverlamming. Het is een maag-darminfectie waarbij het virus kan doordringen in het zenuwstelsel en zo kan leiden tot ernstige verlammingsverschijnselen of zelfs overlijden.

Waar en wanneer?

  • De DTP-vaccinatie wordt gegeven bij de GGD of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in het jaar dat uw kind 9 wordt.
  • Tetanusvaccinatie kan ook worden gegeven op indicatie na verwonding bij een kind dat niet of onvolledig is gevaccineerd. Meestal wordt dan gekozen voor een combinatievaccin (DKTP of DTP). De vaccinatie wordt gegeven door de huisarts, het ziekenhuis, het consultatiebureau of de jeugdgezondheidszorg.

Landen waar Difterie Tetanus Polio (DTP) voorkomt:Vaccinatieboekje BV heeft met zorg deze site samengesteld. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Vaccinatieboekje BV is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Vaccinatieboekje BV verstrekte informatie.