Milt, Vaccinaties en gezondheidswinst

Je milt is een orgaan wat links boven in de buik zit. Je kent het misschien wel als die stekende pijn tijdens het hardlopen, al blijkt dat helemaal niet door de milt te komen maar door een stukje darm. Van veel organen weten de meeste mensen wel wat het ongeveer doet, zo klopt het hart om bloed rond te pompen en maken de nieren urine. De milt is vaak wat lastiger, wat doet dat ding eigenlijk? De milt is betrokken bij de afweer tegen ziektes. Eenvoudig gezegd filtert de milt het bloed en maakt de milt antistoffen die ervoor zorgen dat bacteriën uit het bloed gehaald kunnen worden.

Functie van de Milt

Een heel belangrijke taak dus, anders worden we ziek. Het belang van deze functie wordt pas echt duidelijk bij mensen die geen milt meer hebben, of waar deze niet meer functioneert. Door een ongeluk, bijvoorbeeld bij een fietsstuur in je buik, kun je je milt verliezen. Ook bij sikkelcelziekte treden er vaak problemen op bij de milt. Dit komt doordat bij sikkelcelziekte de vervormde rode bloedcellen de milt als het ware verstoppen. Mensen zonder milt of met een niet goed werkende milt hebben een veel hoger risico om ziek te worden van bepaalde bacteriën. Wanneer ze zo’n infectie krijgen hebben ze ook nog eens een veel grotere kans zeer ernstig ziek te worden of zelfs te overlijden. Gelukkig kunnen deze mensen zichzelf wel zo goed mogelijk beschermen tegen dit soort infecties door middel van vaccinaties. Het grote probleem is alleen dat dit volgens een schema moet met verschillende herhalingen wat vaak niet goed gebeurt. Het blijkt dat veel mensen zonder (goed werkende) milt niet optimaal gevaccineerd zijn en lopen hierdoor onnodig risico om ziek te worden. Dit komt doordat de vaccinaties niet goed worden bijgehouden, onduidelijk is wie de verantwoordelijkheid hiervoor heeft, door een verouderde administratie of door het kwijtraken van het Gele Boekje.

Gezondheidswinst

Dit geeft nog maar eens weer hoe we met een hele gemakkelijke oplossing, het online Vaccinatieboekje, snel gezondheidswinst kunnen boeken. Want wanneer nodig, of wanneer verlopen krijg je gewoon een push berichtje dat het tijd is voor een booster vaccinatie. Daarnaast is de app de komende weken gratis te downloaden, nog meer redenen om dat ouderwetse gele boekje heel snel online te gaan zetten!