Lekker veilig naar Zuid-Europa; of toch niet?

Bijna iedereen weet dat je goed voorbereid op reis moet gaan wanneer je reist naar landen in de tropen. Vaak zijn malaria pillen nodig, meerdere vaccinaties en het is raadzaam erg op te passen op wat je eet en drinkt. Wat veel mensen echter niet weten is dat veel dichterbij ons kikkerlandje ook al  behoorlijke risico’s aanwezig kunnen zijn in onze vakantiebestemming. Laten we eens een kijkje nemen naar een aantal populaire vakantie bestemmingen.

Turkije

Turkije bijvoorbeeld staat bekend om een hoog aantal hepatitis A infecties, zeker ook bij vakantiegangers. Hepatitis A is een virus dat kortdurende lever ontsteking veroorzaakt met alle gevolgen van dien. Ook al is het virus eigenlijk in geen enkel geval dodelijk, ondervinden hepatitis A patiënten erg veel hinder aan deze ziekte en kunnen zij, na de acute ziekte, tot wel 6 maanden vermoeidheidsklachten hebben en dergelijke. Dit is erg zonde omdat er voor hepatitis A een goed vaccin beschikbaar is. Aandoeningen waar we (nog)niet voor kunnen vaccineren komen ook steeds vaker dichter bij onze landsgrenzen voor.

Frankrijk, Portugal, Griekenland

Zo is er bijvoorbeeld al sprake geweest van, de door muggen overgedragen ziekte, knokkelkoorts (dengue) in Frankrijk en Portugal en neemt het aantal het West-Nile virus infecties toe in Griekenland en Oost- Europa. Ook al kan je daar van tevoren geen vaccinaties voor halen is het toch slim om iets meer te weten over deze infecties voordat je op reis gaat. Niet om mensen bang te maken, of reizen naar deze gebieden af te raden, maar juist om kleine simpele preventie maatregelen te nemen om zo je vakantie veiliger en prettiger te laten verlopen. Denk dan bijvoorbeeld aan muggenmelk met DEET of het slapen onder een klamboe.

Italie

Als laatste voorbeeld noem ik graag nog even het prachtige Italië, toch de nummer 1 vakantiebestemming van heel veel Nederlanders. Het prachtige klimaat aldaar heeft er voor gezorgd dat de tijgermug, de notoire ziekte verspreider in de tropen, inmiddels zich gevestigd heeft in groten delen van Italië. Dit heeft in het verleden al geleid tot een uitbraak van chikungunya , een virus dat zorgt voor koorts met gewrichtspijnen, wat normaliter enkel in tropische gebieden voorkomt. Het simpel smeren van muggenmelk, wel na de zonnebrand anders werkt het stukken minder, kan hierbij al erg helpen om niet gestoken te worden en dus ook niet geïnfecteerd.

Advies

Mijn advies is om voor elke reis buiten de landsgrenzen even kort op te zoeken wat de aanwezige risico’s op infectieziekten zijn en hoe deze risico’s adequaat vermindert kunnen worden. Er zijn genoeg websites die deze informatie beschikbaar stellen zoals www.gezondopreis.nl en www.reismee.nl of ga naar een reizigersgeneeskunde poli in de buurt.