Eureka er komen COVID-19 vaccins aan.. Maar wat nu? En is het veilig?

Boris Johnson sprak gisteren, met trots, zijn landgenoten toe. Vanaf volgende week zou er gestart kunnen worden met vaccineren. Een ongekende en nog nooit vertoonde prestatie van de farmaceutische industrie, wetenschappers en politiek.

In de volgende serie aan Vaccinatieboekje blogs gaan we in op de veiligheid, werkzaamheid en de te verwachtte uitrol procedure van de vaccins in de komende maanden.

Allereerst, wat kan je zelf doen? Je twijfelt misschien over de snelheid van de procedure of over het nut van vaccineren, zeker tegen een virus waar jij zelf niet zo ziek van denkt te worden. Of je bent gewoon heel nieuwsgierig naar het traject van ontdekking tot ontwikkeling en toetsen van veiligheid. Er komt een orkaan aan informatie op je af, waarvan een groot deel gebaseerd is op onderbuikgevoel, sensatie zoeken of (ongefundeerde) angst.

Wat je kunt doen zijn simpelweg twee dingen. Waarvan de eerste is dat een kritische houding hebben en houden goed is. Lees over het onderwerp, discussieer over het nut en effect van de corona vaccinatie campagne en geef waar nodig (opbouwende) kritiek. Besef dat voor iedereen, ook expert virologen, vaccin ontwikkelaars en doorgewinterde politici, de huidige situatie een situatie is die niemand echt had verwacht of zien aankomen. Vooraanstaande, veelal briljante, wetenschappers gaven in de media begin dit jaar nog aan wel naar China te ‘durven’ vliegen en dat alles onder controle was. Niets bleek minder waar.

Daarnaast, als het vaccin er is, kunnen we samen ook bijdragen aan de uitrol, en de eerlijke gedegen registratie van vaccinaties en eventuele bijwerkingen. Agnes Kant, directeur van geneesmiddelen bijwerkingen centrum Lareb, sprak gisteren over het probleem van adequate vaccinatie registratie bij het tv programma op1. Terecht, benoemde Agnes dat het beoordelen en registreren van bijwerkingen na vaccinaties enkel en alleen volledig kan zijn met een registratiesysteem dat zegt wie welk vaccin heeft gehad. Denk dan aan merk, dosis maar zeker ook batch of serienummer. Natuurlijk moet dit worden gewaarborgd vanuit de vaccinatiecampagne, maar hier kan je zelf ook aan bijdragen door je vaccinatie registratie op orde te hebben. Om een versnelde uitrol procedure voor te zijn zullen wij als Vaccinatieboekje de komende weken al de voorlopig goedgekeurde corona vaccins toevoegen aan de app zodat jij, wanneer er na goedkeuring van het Europees Geneesmiddelen-agentschap, na vaccinatie het aan jou gegeven vaccin kan registreren.

Zo ondersteunen we het logistieke, uitdagende proces van de komende maanden.

De komende week komen er een aantal blogs over de huidige corona vaccins, de logistiek van een vaccinatie campagne en de werkzaamheid van een vaccin.

Bij vragen stuur een mail naar: info@vaccinatieboekje.com!

Dr. Marco Goeijenbier & Pim Bruijnes