Meningokokken: it is not fun to stay in the Y W C A

Deel dit wel met je vrienden…. Over meningokokken A C W en Y 

Vorig jaar september is het RIVM begonnen met een campagne om jongeren te informeren over de vaccinatie tegen de Meningokokkenziekte ACWY. Onder de slogan “Deel dit niet met je vrienden” werden jongeren geïnformeerd over het nut en de werking van dit meningokokken vaccin. Ook konden jongeren chatten en zo hun vragen stellen aan een jeugdarts of verpleegkundige. De site ziet er professioneel uit en de informatie is op een toegankelijke manier adequaat geschreven.

Dikke pluim voor het RIVM dit duidelijk lering hebben getrokken uit de minder soepel verlopen informatie voorziening omtrent het ‘Baarmoederhals-kanker-vaccin’ waar de vaccinatiegraad erg heeft geleden onder valse informatie en bangmakerij door andere partijen. Vanaf eind deze maand gaat er in verschillende regio’s weer een inhaalslag van start om zo alle kinderen die in 2019 14 jaar worden te vaccineren tegen de meningokokken ACWY.

Dit jaar gaan we voor het eerst samen met vaccinatieboekje.com er voor zorgen dat de registratie van deze vaccinatiecampagne zo soepel mogelijk verloopt en het bewijs van vaccinatie niet verloren gaat. Helemaal in lijn met de hippe website van het RIVM, het vele gezeur over het smartphone gebruik en het verplicht digitaal voorschrijven van medicijnen en dus ook vaccins kun je vanaf 2019 ook, naast je vakantie prikken, de rijks vaccinatie vaccins registreren in onze app. Smartphone mee naar de dag van de prik (alsof je die ooit vergeet als je de deur uit gaat), fotootje schieten en klaar.. Eitje toch?

Maar waarom zou je eigenlijk die prik in je bovenarm laten zetten? Dat wil ik nog wel even uitleggen. Meningokokkenziekte ACWY is de term die gebruikt wordt voor ziekte veroorzaakt door de meningokok bacterie. Deze bacterie heeft meerdere typen en je voelt hem al aankomen A, C, W en Y zijn daarvan hele belangrijke. Deze bacterie kan worden overgedragen via niezen, hoesten of zoenen, want sommige mensen hebben hem, zonder dat ze daar direct ziek van worden, in de neus of keelholte verstopt. Gelukkig worden veel mensen juist niet ziek van deze bacterie en dragen ze deze rakker bij zich zonder klachten.

Alleen in sommige gevallen, en omdat we met zoveel zijn telt dat toch behoorlijk op, kan de bacterie voor een hele ernstige ziekte zorgen, namelijk, je voelt hem al, de meningokokken ziekte. Wanneer de bacterie in je bloed of in je zenuwstelsel terecht komt zorgt deze voor een bloedvergiftiging en/of hersenvlies ontsteking. Aan beide van deze vormen van de meningokokkenziekte zou je kunnen overlijden. Je hebt hoge koorts, vaak ben je suf en kan je niet goed meer nadenken, er kunnen bloederige stipjes op je huid verschijnen en als het doorzet kunnen uiteindelijk andere organen zoals je lever en nieren er mee stoppen.

Gelukkig is er wel geschikte antibiotica tegen deze bacterie. Helaas verloopt de ziekte alleen in bepaalde gevallen zo snel dat de antibiotica niet op tijd kan worden gegeven of dat er heel veel rest schade overblijft na herstel van de meningokokken ziekte. Zo kun je bijvoorbeeld doof worden, blijvende nierschade houden of problemen met nadenken.

Allemaal vrij zuur en de wel bekende term: genezen is beter dan voorkomen , o nee vervelend, dit geldt voor dokters die per genezen patiënt worden betaald: “ voorkomen is beter dan genezen” gaat dus ook op voor de meningokokken ziekte. Hoe je dat dan het beste kan doen? Nou je zou er voor kunnen kiezen om er voor te zorgen dat je nooit in de buurt komt van iemand die niest of hoest en zoenen bij voorkeur overslaat. Een effectieve maar tamelijk saaie optie.

Gelukkig kunnen we al enkele jaren ons laten beschermen via vaccinatie. Het vaccin, dat bestaat uit kapotte stukjes bacterie zodat je lichaam de bacterie zal herkennen als deze in levende lijve probeert naar binnen te dringen, is erg effectief.  Hoe vaccinaties ongeveer werken wordt ook uitgelegd in deze blog.

Vaccineren tegen meningokokken werkt best wel goed. Zo is sinds de invoering van de meningokokken C-vaccinatie in 2002 is het aantal ziektegevallen door dit type sterk afgenomen van bijna 300 in 2001 naar minder dan 10 per jaar. Omdat daarna het aantal gevallen met type W toenam is er voor gekozen het vaccin uit te breiden om zo de gehele ACWY te dekken.

De laatste tijd zien we wel wat meer gevallen van type B in Nederland. De oplettende lezer zal nu denken van huh!?, die zit toch niet in die prik. En daar heb je dan helemaal gelijk in. Bescherming tegen meningokokken type B kan met een extra prik. Een losse vaccinatie die momenteel lastig te verkrijgen is. Waarom we dat productie en leveringsprobleem niet aanpakken en de B niet bij de ACWY erin stoppen is een discussie waar je een blog of vijf extra aan kan wijden. Misschien doe ik dat ook nog wel.

In Nederland is de meningokokkenziekte een serieus probleem. Het aantal gevallen van meningkokkenziekte neemt echter drastisch toe wanneer je zuidelijker op de landkaart kijkt. In Afrika komt van oorsprong meer meningkokken ziekte voor met andere type bacterie. Zo zijn er uitbraken beschreven van zowel A,C,W als Y. Waar in Zuid Amerika weer iets meer B voorkomt. Erg interessant maar vooral theoretisch, aangezien je voor allemaal een prik nodig hebt en we de luxe hebben dat het vaccin nimenrix voor A,C W en Y beschermt.

Mocht je meer willen weten over vaccinaties of onze app stuur een berichtje en check eens http://www.deelditnietmetjevrienden.nl

zorg dat je vaccinaties op orde zijn en registreer je shot via onze app!