Vaccinaties BMR

De BMR-vaccinatie beschermt tegen Bof, Mazelen en Rodehond. Uw kind krijgt de BMR-vaccinatie aangeboden met 14 maanden. Op de leeftijd van 9 jaar wordt de BMR-vaccinatie herhaald.De tweede BMR-inenting is nodig omdat bij ongeveer 5% van de kinderen de eerste vaccinatie niet goed aanslaat. Met de twee inentingen samen is uw kind langdurig beschermd tegen bof, mazelen en rodehond.Tegelijk met de eerste BMR-vaccinatie krijgt uw kind ook een inenting tegen meningokokken C aangeboden. De tweede BMR-vaccinatie wordt tegelijk met de DTP-vaccinatie gegeven. Uw kind krijgt dan in beide armen of benen een inenting. 
  • Bof is een ziekte van de speekselklieren die 4 tot 10 op de 1000 keer kan leiden tot hersenvliesontsteking. De ziekte kan, al komt dit zelden voor, ook zorgen voor ontsteking van de alvleesklier, de zaadbal of bijbal, de eierstok, eenzijdige doofheid of reuma.
  • Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte en kan een kind behoorlijk ziek maken met zeer hoge koorts en huiduitslag. Maar ook ernstige complicaties als oorontsteking, bronchitis, longontsteking en hersenvliesontsteking komen voor.
  • Rodehond kan vooral ernstige gevolgen hebben voor het nog ongeboren kind. Een zwangere vrouw met rodehond loopt de kans dat haar kind met een afwijking (doof, blind, geestelijke achterstand) wordt geboren. Zwangerschappen kunnen ook eindigen in een miskraam.
 

Waar en wanneer?

Kinderen krijgen de eerste BMR-vaccinatie als ze ongeveer 14 maanden oud zijn. De vaccinatie wordt herhaald in het jaar dat een kind 9 jaar wordt. Voor een goede bescherming is het belangrijk dat uw kind het vaccinatieschema helemaal volgt. De eerste BMR-vaccinatie wordt gegeven op het consultatiebureau, de tweede bij de GGD of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Landen waar messages.bof-mazelen-rode-hond voorkomt:Vaccinatieboekje BV heeft met zorg deze site samengesteld. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Vaccinatieboekje BV is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Vaccinatieboekje BV verstrekte informatie.