Vaccinaties Buiktyfus (Salmonella Type II)

De salmonella soort salmonella typhii veroorzaakt buiktyfus bij mensen. Dit is een aandoening die gepaard gaat met hoge koorts, hevige klachten van het maag darm kanaal (sterk uiteenlopend) en is potentieel levensbedreigend. Mensen met een vaatprothese, een kunsthartklep en mensen die maagzuurremmers gebruiken worden vaak iet sneller aangeraden om een buiktyfus vaccinatie te nemen.
De bacterie wordt overgedragen via besmet voedsel, zie bijvoorbeeld ook hepatitis A over deze transmissieroute. Goed verhitten van het eten kan dit voorkomen. Onder minder hygiënische omstandigheden kan iemand met de buiktyfus bacterie deze overdagen op jouw voedsel.
Het buiktyfus vaccin staat echter bekend om zijn matige werkzaamheid. Studieresultaten spreken elkaar een beetje tegen maar over het algemeen zijn slechts 70% van de gevaccineerde tegen buiktyfus beschermd.

De vaccinaties Typhim en Typherix kunnen kort op vertrek nog gegeven worden. De tabletten Vivotif moeten minimaal 2 weken van te voren ingenomen worden. Let wel op of deze tabletten voor jou geschikt zijn, in sommige gevallen, met name in combinatie met bepaalde medicijnen, is deze vorm van vaccinatie niet geschikt.

Er zijn uitzonderingen waarbij er wel gekozen wordt voor buiktyfus vaccinatie bij een korter verblijf dan aangegeven als minimale periode om vaccinatie te overwegen. Bijvoorbeeld familie bezoek, maagzuurremming, klep of vaatprothese en afweerstoornissen.

Landen waar Buiktyfus (Salmonella Type II) voorkomt:Vaccinatieboekje BV heeft met zorg deze site samengesteld. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Vaccinatieboekje BV is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Vaccinatieboekje BV verstrekte informatie.