Vaccinaties DKTP

De DKTP-vaccinatie beschermt uw kind tegen 4 ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus en polio.De inenting die uw kind op vierjarige leeftijd krijgt is een herhalingsvaccinatie. Deze is nodig omdat in de loop van de tijd de afweer is afgenomen. De vaccinatie wordt gegeven in de arm.
  • Difterie is een ernstige keelontsteking. De ziekte kan verstikkingsgevaar veroorzaken en het hart en het zenuwstelsel aantasten.
  • Kinkhoest is zeer besmettelijk en vooral gevaarlijk voor nog niet (volledig) gevaccineerde zuigelingen.
  • Tetanus kan leiden tot een verkramping van de kaakspieren (kaakklem), slikklachten en ademhalingsproblemen. Door beschadiging van spier- en zenuwstelsel kunnen botbreuken, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen ontstaan. Zonder behandeling is tetanus dodelijk.
  • Polio is ook bekend als kinderverlamming. Het is een maag-darminfectie waarbij het virus kan doordringen in het zenuwstelsel en zo kan leiden tot ernstige verlammingsverschijnselen of zelfs overlijden.

Waar en wanneer?

 
  • De DKTP-vaccinatie wordt herhaald op 4-jarige leeftijd. Voor een goede bescherming is het belangrijk dat uw kind het vaccinatieschema helemaal volgt. De vaccinatie wordt gegeven op het consultatiebureau.
  • Tetanusvaccinatie kan ook worden gegeven op indicatie na verwonding bij een kind dat niet of onvolledig is gevaccineerd. Meestal wordt dan gekozen voor een combinatievaccin (DKTP of DTP). De vaccinatie wordt gegeven door de huisarts, het ziekenhuis, het consultatiebureau of de jeugdgezondheidszorg.
  

Vaccinatieboekje BV heeft met zorg deze site samengesteld. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Vaccinatieboekje BV is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Vaccinatieboekje BV verstrekte informatie.