Altijd en overal toegang tot je vaccinaties via de app.


Vaccinaties Kaapverdië

Hier volgt informatie over vaccinaties tegen infectieziekten in Kaapverdië. Wanneer je op reis gaat naar Kaapverdië, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden en vaccinaties te nemen tegen infectieziekten in Kaapverdië. Lees hier meer over vaccinaties Kaapverdië.

Infectieziekte: Gele Koorts

Opmerking: Indien reizend uit gele koorts gebied

Gele koorts is een aandoening die wordt veroorzaakt door het Gele koorts virus. Dit is een virus uit de familie van de Flavivirussen, waar bijvoorbeeld ook Dengue of Zika lid van zijn. Gele koorts kan in ernstige gevallen (zo een 15-20%) zorgen voor ontsteking van de lever, hevige bloedingen en hoge koorts wat zelfs zou kunnen leiden tot de dood. Het is tevens het enige verplichte vaccin in bepaalde delen van de wereld. Dat is deels ook de reden dat het vaccinatieboekje dat voorheen veel gebruikt werd geel van kleur is. Vaccinatie gebeurt door middel van een levend verzwakt virus en recent is men tot de conclusie gekomen dat je na eenmalige vacicnatie levenslang beschermd bent. Vroeger ging men uit van 10 jaar of 15 jaar.

Vaccinaties Kaapverdië:

Infectieziekte: Cholera

Cholera is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Het belangrijkste kenmerk van de ziekte is ernstige diarree en uitdroging. Dit kan tot wel 20 keer per dag en nacht. De incubatietijd van de bacterie kan variëren van zes uur tot twee dagen wat betekent dat je na het binnenkrijgen van de bacterie via besmet voedsel of water je binnen twee dagen ziek kan worden. Een vaccinatie is niet echt effectief en daarom niet aan te raden. Sommige landen willen wel een stempel of verklaring zien dat een reizigersgeneeskundige heeft besloten dat het voor jou medisch niet geindiceerd is het matig werkzame vaccin te nemen. Hiervoor is een stempel Choleria Medically Not Indicated beschikbaar. Deze kan je ook met een foto opslaan in de app.

Infectieziekte: DTP (Difterie Tetanus Polio)

Difterie en tetanus worden beiden veroorzaakt door een bacterie. Het zijn twee totaal verschillende aandoeningen maar hebben gemeen dat ze beide in het DTP vaccin zitten wat in het rijksvaccinatieprogramma zit. Het is van belang de DTP vaccinatie te herhalen vanaf je 19de levensjaar waarna het vaccin met 1 herhaling 10 jaar beschermd. Deze heet dan vaak Revaxis.Poliomyelitis, beter bekend als polio, is een ernstige besmettelijke aandoening veroorzaakt door een virus. In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen polio vrij kort na de geboorte. De ziekte die kan ontstaan na infectie met het poliovirus wordt ook wel kinderverlamming genoemd. Dit omdat met name verlammingsverschijnselen klassiek zijn voor een polio infectie die ontstaan door een ontsteking aan het ruggenmerg.

Vaccinaties Kaapverdië:

Infectieziekte: BMR (Bof, Mazelen, Rode Hond)

Bof, Mazelen en Rubella zijn alle drie aandoeningen veroorzaakt door een virus. Ook voor deze aandoeningen word je beschermd door middel van het rijksvaccinatie programma.

Vaccinaties Kaapverdië:

Infectieziekte: Hepatitis A

Hepatitis A is een zeer besmettelijke virusinfectie die kan resulteren in acute ontsteking van de lever. Deze ontsteking zorgt vervolgens voor koorts, geelzucht, hevige misselijkheidsklachten welke gepaard gaan met overgeven en diarree. Voor gezonde mensen is hepatitis A zelden tot nooit dodelijk maar een infectie met dit virus kan wel leiden tot een lange hersteltijd van tot wel zes maanden. Voor oudere mensen of mensen met een gestoord immuunsysteem zijn de risico’s van een hepatitis A infectie vele malen groter. Vaccinatie gebeurt door een serie van 2 prikken. Heb je er 2 gehad volgens een geregistreerd schema (meestal met een jaar ertussen) dan zit je goed voor de rest van je leven.

Vaccinaties Kaapverdië:

Infectieziekte: Hepatitis B

Hepatitis B is een ander virus wat ontsteking van de lever kan veroorzaken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hepatitis A is hepatitis B een chronische infectie. Je merkt mogelijk niet eens in het begin dat je geïnfecteerd bent geraakt! Echter als het virus aanwezig blijft in de lever kan dat op lange termijn hele vervelende gevolgen hebben door een continu sluimerende infectie. Denk dat bijvoorbeeld aan leverschade van dusdanige grootte dat de lever het niet meer doet of een kwaadaardige levertumor. Mensen die in de zorg werken worden uit voorzorg gevaccineerd tegen hepatitis B. Na een serie van 3 prikken ben je in principe voor het risico dat gepaard gaat met op reis gaan beschermd. In bepaalde gevallen kan er gekozen worden om een bloedtest te doen om de hoeveelheid antistoffen te bepalen en zo de beschermduur te bepalen.

Vaccinaties Kaapverdië:

Infectieziekte: Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die voor klachten kan zorgen in meerdere organen, echter veelal is er sprake van long tuberculose. In het begin van de aandoening hebben besmette personen veelal geen klachten. Later in de ziekte kunnen deze wel optreden en zijn dan veelal koorts, nachtzweten, vermoeidheid en fors hoesten eventueel met bloedbijmenging en gewichtsverlies. In sommige gevallen kan er gekozen worden om je een BCG vaccinatie te geven dit is een bacterie die erg lijkt op tuberculose en zo enigzins beschemring geeft. Let op hiervoor is altijd advies van een expert nodig bijvoorbeeld via de GGD.

Vaccinaties Kaapverdië:

Infectieziekte: Malaria

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. Deze kunnen het lichaam binnenkomen via een muggenbeet. Malaria veroorzaakt koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn en kan in bepaalde gevallen (Malaria Tropica of Falciparum) zelfs dodelijk zijn. Vroege behandeling is essentieel en in gebieden waar veel malaria voorkomt is het van belang om profylaxe te slikken en daarnaast onder een klamboe te slapen en DEET te smeren. Welke pil je het beste kan nemen als je naar malariagebied reist weet je reizigersgeneeskundige te vertellen.

Infectieziekte: Malaria Type Profylaxe

Het volledig voorkomen van malaria door chemoprofylaxe is niet goed mogelijk. Het belangrijkste doel van profylaxe is dan ook een ernstig verlopende malaria tropica te voorkomen. Door de toenemende resistentie van Plasmodium falciparum is de bescherming die de chemoprofylactica bieden niet altijd afdoende. Plasmodium vivax en Plasmodium ovale zijn wel te onderdrukken tijdens het gebruik van chemoprofylaxe maar een uitgestelde eerste aanval is niet te voorkomen.

Infectieziekte: Dengue, Zika, Chikungunya

Dengue is een virusinfectie die wordt overgedragen door een mug. Er bestaan twee varianten; de dengue koorts (een griepachtige ziekte) en de dengue hemorragische koorts. Als je al eens dengue hebt gehad en met een ander denguevirus wordt besmet heb je een kleine kans om ernstig ziek te worden, dit heet dengue hemorrhagische koorts. Hoewel dengue geen ernstige ziekte is kun je je er een tijd lang erg ziek van voelen.Vaccinatieboekje BV heeft met zorg deze site samengesteld. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Vaccinatieboekje BV is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Vaccinatieboekje BV verstrekte informatie.